Cazul lui Anelka, care a declanșat un scandal imens cu gestul din meciul West Ham – West Brom (3-3) nu este singular în fotbal. Francezul și-a cerut scuze a doua zi: „Semnificația gestului meu era mai degrabă una anti-sistem. Nu știu ce treabă are religia în această poveste. A fost doar o dedicație pentru Dieudonne, prietenul meu comediant.”
Atacantul a promis că nu va mai face acel gest. Nu este însă prima dată când un jucător de fotbal este în centrul unui scandal asemănător. Tribune de Geneva a făcut o scurtă istorie a celor mai răsunătoare cazuri de rasism.
În luna martie, grecul Giorgos Katidis, de la AEK Atena, a făcut salutul nazist după ce a înscris în minutul 84 golul victoriei din partida cu Veria, încheiată cu scorul de 2-1 pentru formația sa. Fotbalistul elen și-a cerut scuze pe Twitter: „Nu sunt fascist și nu am vrut ca gestul meu să semnifice ceea ce crede lumea. Nici nu știam că acel salut este unul nazist”. Federației Elenă de Fotbal s-a întrunit într-o ședință extraordinară și a decis ca Giorgio Katidis să fie exclus pe viață din toate naționalele.
Recent, fundașul croat Josip Simunic a fost suspendat de FIFA pentru 10 partide internaționale oficiale. Sancțiunea drastică a fost dictată de FIFA după ce Simunic a scandat lozinci naziste la finalul meciului de baraj cu Islanda. După fluierul final, Simunic a luat microfonul conectat la stația de amplificare a stadionului „Maksimir”. A urmat strigarea: „Pentru patrie”, iar spectatorii au răspuns: „Suntem gata”. Un îndemn folosit de partidul „Ustashas”, care a guvernat în epoca postbelică, având viziuni naziste. „Nu mi-e rușine să spun asta. Este un îndemn patriotic”, și-a explicat Simunic gestul.
În 2006, căpitanul de atunci al formației Lazio Roma, Paolo Di Canio, a fost suspendat pentru un meci și amendat cu 10.000 euro, în urma salutului nazist de la meciul cu Livorno. Pentru un salut asemănător, Di Canio, în vârstă de 37 ani, fusese suspendat o etapă și în urma partidei Lazio – Juventus Torino, scor 1-1. De asemenea, atacantul italian a fost amendat cu 10.000 euro în martie 2005, pentru un gest asemănător la jocul cu AS Roma. Di Canio afirmase atunci că modalitatea de a-și manifesta bucuria în teren nu are nici o legătură cu politica, dar Comisia de Disciplină a considerat că un salut în acest fel nu poate fi interpretat ca un element de bucurie.
În aprilie 2012 Ștefan Radu a salutat celebra peluză a lui Lazio cu același salut nazist. În trecut, mai mulți jucători ai naționalei Italiei și-au manifestat simpatia pentru Benito Mussolini.
Inevitabil, aceste manifestări au efect în tribune. În Italia sau Rusia, jucătorii de culoare sunt permanent huiduiți. În luna ianuarie, în timpul unui meci amical, Kevin-Prince Boateng nu a mai vrut să mai joace, după ce a fost insultat din tribună. Echipa sa l-a urmat la vestiare în semn de solidaritate.
Nici Anglia nu e scutită de scandaluri cu tentă rasistă. John Terry a apărut în fața instanței pentru insulte rasiste.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER